Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Dunja

14. 9. 2011 18:36
Ne prokaždého jsou peníze vše

a zřejmě jste nikdy se blíže nepřátelil s Libjijci. Vzpomínám jak nám mnozí vyprávěli o Kaddáfího "mírumilovných" praktikách a vždy zdůrazňovali, hlavně prosím vás to nikde neříkejte ani se nepodřekněte jinak je to konec celé rodiny. Neznám nikoho z nich, kdo by ho obdivoval a fandil mu. Dokonce se nebál likvidovat opoziční politiky v zahraničí a osnovat na ně atentáty.

Většina našich známých žije v Libyji, o některých nemáme zprávy, někteří příšli o dům. A jeden z nich nám do telefonu řekl, že strach a hrůzu, kterou prožívali v Kaddáfího Tripolisu nelze ani slovy vyjádřit. A těmto lidem věřím rozhodně víc než většině západních potažmo našim mediím.

Ano, pravda dříve měli peněz dost i za každé nově narozené dítě, ale peněz začalo ubývat přiměřeně zřejmě k tomu, jaké Kaddáfího klan měl výdaje. No a samozřejmě vždy se najdou lidi, kteří nedokáží uvěřit, že se něco takového mohl dít. To známe i my, vždyť i u nás jsou lidí, kteří opěvují komunismus.

4 0
možnosti
G

Gašpo_2

14. 9. 2011 19:23
Re: Ne prokaždého jsou peníze vše

Pokiaľ sa s Lýbijcami osobne poznáte, tak určite poznáte dobre aj arabskú, prípadne berberskú náturu. V krajine kde je 140 kmeňov ( ak chcete tak klanov ) bude každý Lýbijec relatívne spokojný len v prípade, že bude všetko podľa záujmov jeho kmeňa. Poznáte arabské príslovie „Já proti svému bratru, můj bratr a já ...

Logicky je nemožné aby bol v tejto zemi každý spokojný. Klany budú vždy vytvárať odpor a vedúci klan ho bude potierať. Lenže títo ľudia si ešte nestihli uvedomiť, čo to je až začnú riešiť materiálne existenčné problémy. Pretože vobec netušia, čo to je. To ešte len začne ten šrumec. Sám vidíte, že aj ten príspevok na dieťa považovali za samozrejmosť a ak sa im znížil, brali to ako keby ich niekto okrádal. Dobre si zapamatajte tento koment a spomeňte si na neho až budete so svojími známymi Lýbijcami hovoriť za pár rokov.;-)

2 0
možnosti
TX

Tomas_X7

14. 9. 2011 18:08
Zažil jsem v osmdesátých letech na Maltě,

jak se Malťané báli, že je ten "totální šílenec" obsadí. Když se rozhodl Kaddáfí přijet na Maltu na "přátelskou návštěvu", byly zakázány jakékoliv demonstrace proti němu a organizátoři se pečlivě snažili neudělat nic, čím by "toho blázna naštvali". Bylo zakázáno mu odporovat.

3 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

14. 9. 2011 18:08
Skvěle uchopené téma, vynikající zpracování

děkuji za článek, samozřejmě karma R^R^R^

2 0
možnosti
W

wiki5.5

15. 9. 2011 6:17
Re: Skvěle uchopené téma, vynikající zpracování

jo, kde jsou ty casy strycku, kdy tohle se tisklo na predni strane organu UV KSC a nikdo si netroufnul proti takove blbine ani spitnout, co?

0 0
možnosti
ZK

SID09

14. 9. 2011 17:53
Napravit se nic nedá.

NATO má za sebou tu nejlehčí část. Libyi teď čeká občanská válka - něco jako Irák, či Afganistán.;-(!!

1 0
možnosti

3lipy

14. 9. 2011 20:36
Re: Napravit se nic nedá.

Ano, Irák a Afganistán...a další...z toho jde hrůza...

1 0
možnosti
HW-CG

Honák Woody - cowboy gentleman

14. 9. 2011 17:41
Vrazili jim zezadu kudlu do slabin když si podávali ruce

8-o8-o8-o8-o

0 0
možnosti
SF

Stary Fafa

14. 9. 2011 17:38
Ciste technicka pro autora:

Zajimal by mne Vas nazor na nektere jine (dejme tomu autoritativnejsi) rezimy. At uz soucasne nebo nedavno minule; namatkou Ataturk a nasledne generalove v Turecku, general Pinochet, Fidel Castro, general Franco.  Take by mne zajimalo, jak hodnotite situace, kdy NATO neudelalo vubec nic, treba Rwanda nebo Sierra Leone.

3 0
možnosti
TB

guam

14. 9. 2011 18:14
Re: Ciste technicka pro autora:

zkusím odpovědět já. Lýbijští povstalci si Evropu pozvali sami, Rwanda je poněkud níže než by mohly být ohroženy zájmy NATO, a navíc by tam měli zasahovat spíše jednotky OSN i třeba v Sierra Leone, byť jejich pozice není tak jasné po událostech v Belgickém Kongu, kde se totálně znemožnily, u Kuby je to dost sporné, protože se velmoci dohodly,že si nebudou lézt do zelí navzájem, což vedlo k tomu,že USA nezasahovaly do události na Kubě a Rusové je nechají volně působit v Turecku. Protože tam nám hrozil konflikt typu 3.světová válka. Chile je další spornou zemí, tato země žila ve stínu USA a jejich zájmů a tudíž nepotřebovaly dalšíKubu v Latinské Americe, svrnutí Allendeho bylo otázkou dní, nedostal podporu ani vlastního lidu, armáda se postavila proti němu, a presint musel jít, trochu čáru přes rozpočet udělala jeho smrt. Když ale vezmeme dál tak ani spojenec SSSR se nechtěl v této věci angažovat.

Závěr:NATO nemůže zasahovat ne střední Africe

4 0
možnosti
JP

johnpeters

14. 9. 2011 17:32
Zřejmě-

soudě dle plamenného rozhořčení tohoto autora- usafóba-je jediným řešením světa autokratická anarchistická džamahírie.Zřejmě za šéfování téhož.A už mám na jazyku bonmot tohoto ctitele despotů:Vy nás budete milovat,kdybychom vám měli držk...ústa rozbít!! Nový Zákoník práce bude definovat moderní práva pracujících,totiž,mlčte a makejte! Čínská lidová republika-náš vzor! a tak dale.A propos-ta gramatika-to je úroveň,soudruhu...Rv:-/

3 0
možnosti
Y

Yoachim

14. 9. 2011 17:46
Re: Zřejmě-

Copak o to.Zákoník práce v posledním provedení Vaši tézi již z velké části naplňuje a ještěnekříčíme, že Čína je náš vzor. Přesto si myslím, že vliv číny na světovém trhu a její výše HDP by pro nás dobrým vzorem být mohla. Co říkáte? No co ale s těmi komunisty, viďte.

3 0
možnosti
PR

Rusy

14. 9. 2011 17:11
Záleží, jak na to nahlížíte.

Celá historie je o silovém souboji. Je to určitý druh evoluce lidského plemene a vzájemného střetu různých skupin o zdroje. Celkem nic nepřirozeného. Že Kaddafí udělal chybu, že byl vůči silnějšímu víceméně bezbranný, stejně jako Saddám Husajn, ho stálo vedení země a jeho občany možná svobodu. Protože teď se do Libye nahrnou západní firmy a začnou zemi vytěžovat stejně, jako to provedly ve východním bloku, v Iráku a kdekoliv jinde na světě. Vytvoří dluhovou bublinu a tím posílí vliv finančních institucí na chod státu a život lidí. Máte buď možnost se připojit k dobyvatelům nebo v rámci multikulti filozofie hájit zájmy skupin lidí, které jsou ekonomicky a vojensky slabší a disponují zdroji. KLDR je relativně v bezpečí, protože alespoň vyhrožuje jadernou silou, totéž Írán. Pokud se Írán dopustí té chyby, že nechá západ pod záštitou OSN kontrolovat svůj jaderný program, čeká ho osud Libye a Iráku. Život je boj. Ale jaderné a ekonomické mocnosti jako Čína a Indie dají západu ještě zabrat.

2 0
možnosti

3lipy

14. 9. 2011 20:38
Re: Záleží, jak na to nahlížíte.

R^

0 0
možnosti
I

Inzheim

14. 9. 2011 17:04
Prosím

Libye má ropu, když se jim rozmlátí města s infrastrukturou, mají čím platit, podnikatelé budou mít práci a zisky, státy NATO pak ropu za nadiktovanou cenu------------tedy pokud radikální islamisté nemají lepší a účinnější plány, pokud neuskutečňují Mohammedův sen, tvrdé sjednocení muslímů pod vlajkou šárije. Asi první kapitola k ovládnutí..................xyz

2 0
možnosti
G

Gašpo_2

14. 9. 2011 17:09
Re: Prosím

Milý, zlatý to skoro poznáte. Vačšina zisku z ropy sa rozkradne a životná úroveň Lýbijcov pojde strmo dole. Za 5 rokov budú na Kaddáfího spomínať ako na mesiáša a na obdobie jeho vlády ako na zlatý vek krajiny. ;-)

5 0
možnosti
TH

Tak nevim

14. 9. 2011 16:59
Ach jo

takže naše média informují v žoldu USA,ale jiná média,ze kterých jste pochopil jaké zlo se zde děje,jsou naprosto objektivní,finančně nezávislý a zveřejnují jen Pravdu.Potom,nic proti fobii z USA,ale nechat to dojít do tohohle stavu je hazardování s vlastním duševním zdravím.A pokud se jedná o Kaddáfího,je vidět že ani Rusům osvoboditelům a všeproliddělající Číně to nějak nevadí.Až jednoho napadne jestli voni v tom nejedou taky.A nebo jim američani okupanti za to něco slíbili,třeba jim odtajní Areu 51 se spadlým UFO a nebo kdoví.........

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

14. 9. 2011 17:06
Re: Ach jo

Vidím, že ste patrične "zmasírovaný".

Nejak ste asi nezaregistroval, že Čína i Rusko Kaddáfího podporovali, dokonca sa chystal export Lýbijskej ropy do Číny v rámci spolku BRICS. Mali podľa Vás snáď rozpútať 3. svetovú, keď NATO začalo rebelov doslova a do písmena dokopávať do Tripolisu a západní politici si kupovali koho mohli z Lýbijských politikov aby sa postavili na stranu rebelov?

3 0
možnosti
  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter