Pravda podle Rotha

Musím reagovat na článek pana Rotha o tom, jak se nejen na blozích objevují jedinci, které nazval Mašíblové. Z jeho slov jsem pochopil následující – Mašíbl je člověk, který se na základě vlastního přístupu k informacím stává oponentem oficiálních teorií, které nám předkládají ať už main streamová media nebo i jednotlivci zastupující oficiální instituce.  

Nepotřebuji tady hájit sebe neboť netrpím přehnanou dávkou egocentrismu, spíše se chci zastat těch, které pan Roth definoval jako Mašíbly. Nechápu totiž dost dobře, co je na tom špatného. Mě vždycky bude sympatičtější takový Mašíbl než člověk, který považuje za pravdu pouze a výhradně oficiální informace přicházející z main streamových medií.

Člověk věřící některým konspiracím nepřišel ke svému přesvědčení jen tak, z ničeho nic. Analyzovali obě verze, jak tu oficiální, tak i tu tzv. konspirační a na základě toho se přiklonili k té, která víc sedí. Pokud by pan Roth dělal to samé tak by i on sám musel připustit, že oficiální verze má často zásadní nedostatky a nevysvětluje v podstatě nic.

Tady není o čem se dohadovat protože v historii 20. století se to jen hemží různými dezinformacemi které mají dopad na to, jak vnímáme dnešní svět.

Pan Roth např. V článku tvrdí:
Mašíbl věří konspiračním teoriím, některé pak i sám generuje (ovšem jen v případě, že se to nestane zdrojem jeho obživy)
Mašíbl ví, že UFO jsou a) kosmické lodě mimozemšťanů, b) tajné projekty USA, c) létající talíře nacistů ze základen na Měsíci a Marsu

Původně jsem začal článek psát protože jsem chtěl autorovu odpověď co jsou tedy UFO? Jak vysvětlit tak masový nárust pozorování po ukončení 2. světové války? Pan autor totiž pravděpodobně identifikoval neidentifikovatelné létající objekty líp, než ostatní, nebo se spokojí s absurdními tezemi o meteorologických balonech a atmosferických jevech. Když CIA a FBI odtajnila některé svoje dokumenty týkající se UFO, potvrdily se mnohé doposud zesměšňované teorie, které popularizuje dr. Stephen Greer v projektu odhalení.

Jesse Ventura má zase v USA vlastní tv show, ve které prošetřuje konspirační teorie a v mnohých případech je potvrzuje. Potvrdil nejen HAARP ale i spousty dalších teorií včetně té o 11 září.

Jedna věc je jistá a to, že lidi věřící pouze oficiálním informacím upalovali jiné lidi za tvrzení, že Země není středem vesmíru. Upalovali ty, co hledali pravdu a přišli s ní. To se děje v určité formě dodnes. Vědec, který se začne oficiálně věnovat např technologiím over-unity je jinými upálen jako kacíř, protože dnes neexistují teorie, které by nárust výstupní energie vysvětlily.

Nejde přece o víru zda jsou či nejsou konspirační teorie pravdivé, ale jde o to, jaké argumenty obě strany nabízejí. Při posuzování všeho, co k nám přichází, bychom se měli především snažit o nezaujatý postoj. Bojím se, že lidi jsou příliš naivní když odmítají alternativní vysvětlení. Pokud opět vspomenu 11. září 2001, myslím si že v tomto případě není o čem diskutovat a přikláním se k neoficiální verzi. Je mnohem lepší než ta vládní a vysvětluje vše, co se do 10 000 stran textu z Pentagonu jaksi nevešlo. Přesto se mnozí lidé naivně domnívají, že to by přece vlastním lidem vláda USA neudělala. Uznat, že by to tak mohlo být pro mnohé znamená zcela změnit názor na svět a stát se nezávislým. Znamená to tedy vystoupit ze svojí zóny komfortu, který nabízí život člověka, který informace nehledá ale nechává si je naservírovat.

Jsem přesvědčen, že kdyby lidská touha po vědění a po pravdě neexistovala, neexistovali by ani Mašíblové. A kdyby neexistovali Mašíblové, mohli by nás naši samozvaní páni Jelimáni oblbnout líp. Cokoli když hezky zformulujeme může vypadat jako pravda. Vyleštěná mosaz taky vypadá jako zlato ale zlatem není.

Nechtěl bych žít ve světě, kde je pravda dána stejně jako lež a to bez diskusí. Když byla svoboda slova cenzurována, lidi pravdu hledali. Dnes, kdy cenzoři mající za úkol hlídat politickou a ideologickou stránku toho, co se nám předkládá zmizeli mizí i kritické uvažování. Z části je to možná taky tím, že dnes je propaganda a lež mnohem propracovanější a cenzory nahradila dokonalá strategie lhaní. Ani nám nevadí, že vidíme jen jednu stranu mince. Proč ve zprávách nezveřejní anketu mezi Libyjci nebo Siřany týkající se Kaddáfího popř. Bašára Assada? Protože by to nahrávalo právě konspiračním teoriím? Změnilo by to snahy o demokratizaci na drzé vměšování a agresivní strategii s cílem získat v zemi vliv? Protože by to dehonestovalo Ameriku která samozvaně řídí svět a razí politiku „Co dělá Vaše země na naší ropě?“

Věřím, že novináři by rádi psali i o jiných věcech než dnes píšou ale mají bohužel svázané ruce a síto, kterým takto nekorektní informace neprojdou. Sítem projdou skandály celebrit ale nikoli skandály ohrožující svět.

Majitelé médií mají obrovskou moc tkvící v tom, že předkládají to, co smíme vědět a současně degradují vše, co se nehodí. Internet je naštěstí něco jiného a není tak svázán i když snahy jsou a internet je dávno kontrolován. Nevidím problém když kontrola slouží k odhalování dětské pornografie, k potírání nenávisti a xenofobie vůči druhým lidem. Nelíbilo by se mi však, kdyby se hlídala politická ideologie a zájmy korporací a snad k tomu ani nedojde neboť tím pádem bych už neměl o čem psát.

Nakonec bych se rád pana Rotha zeptal, co je špatného na tom chtít lepší svět? Co je špatného na tom nezjištně se o lepší svět snažit? Je to jistá forma altruismu, vzácné vlastnosti kdy pomáháme a nic za to neočekáváme.

Na druhou stranu bych se rád zeptal co je dobrého na světě, jaký nám nalajnovali? Co je nadějí na lepší svět ve světě, který stojí na vratkých prohnilých prknech plujících po ropné skvrně? Co je dobré na invazivní politice USA? Co je dobré na stagnující technologii a na lžích legitimujících válku ve které je 90% obětí z řad civilistů?

Dokumenty jako Válka kterou nevidíte, Peníze jako dluh, Zázraky vědy – jede to na vodu, všechny ty tisíce stran knih a patentů, ty stovky hodin informací – Vy to pane Rothe všechno nevidíte nebo záměrně přehlížíte? Někomu, kdo chce znát pravdu, bych tuto otázku nepokládal, ale nejsem si jist zda chcete pravdu znát Vy.
Klidně si mě přidejte do seznamu Mašíblů, já jsem hrdý na to, že jím jsem. Možná jsem prostý šílenec ale s vlastním úsudkem a schopností zpracovávat informace a dělat si na jejich základě vlastní názor. A to mě činí Mašíblem, nezjištným bojovníkem za lepší budoucnost kterého neopijete rohlíkem.

Článek pana Rotha najdete zde.http://jakubroth.blog.idnes.cz/c/342455/Strucny-uvod-do-Masiblologie.html

Autor: Radek Čelechovský | pondělí 27.5.2013 18:51 | karma článku: 11,37 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12

Radek Čelechovský

Petice co stojí za podpis

23.2.2014 v 12:55 | Karma: 12,33

Radek Čelechovský

Zemane, zklamal jsi

16.1.2014 v 10:52 | Karma: 26,48

Radek Čelechovský

Církevní restituce a církev

28.12.2013 v 12:36 | Karma: 31,79

Radek Čelechovský

Korupce v období dluhohor

3.7.2013 v 20:19 | Karma: 11,95

Radek Čelechovský

Velký bratr se dívá

3.7.2013 v 7:55 | Karma: 35,43

Radek Čelechovský

Bludný balvan vědy

26.5.2013 v 10:14 | Karma: 13,76

Radek Čelechovský

Půdní baterie

5.2.2013 v 20:04 | Karma: 13,73
  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter