Diskuse

Prohnilá politika znovu na scéně? Chci změnu...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No on skutečně z chudé Libye udělal jeden z nejbohatších afrických států. Je to takový antipól Mugabeho.

On se totiž o bohatství z ropy dělil, nenechával si ho pro sebe a užíval ho k rozvoji země. Takže zavedl bezplatné školství, bezplatné zdravotnictví, bezplatnou elektřinu... Libye pod ním docela vzkvétala.

Na druhou stranu ovšem bohatství z ropy užíval k rozsévání mezinárodních sporů a podpoře terorismu proti západnímu světu.

1 0
možnosti

Patřilo pod pana Kraisla.

0 0
možnosti

Zelenou knihu Muamara Kaddáfího jsem četl asi před 20 lety.

Dospěl jsem k závěru, že jeho forma osobní diktatury, jejíž mechanismy v knize pěkně popisuje, je realisovatelná pouze u Berberů a Arabů s doznívající nomádskou minulostí.

U jiných národů s jinou kulturou to fungovat nemůže.

2 0
možnosti

"Z nejchudší země Afrického kontinentu díky zavedení přímé demokracie udělal zemi nejbohatší."

zajímavé, wikipedie hovoří trochu jinak http://cs.wikipedia.org/wiki/Muammar_Kaddáfí viz odstavec vláda.

ale tu ZK si přečtu, vypadá to zajímavě.

1 0
možnosti

Vazeny pane, je velmi dobre, kdyz ukazujete na zpusob zlepseni tohoto marastu u nas. Necetl jsem tu Zelenou knihu a take mam trochu jine mineni o autorovi. Nebudu zde rozebirat pana z Libie. Me stacilo si koupit knihu USVIT od ceskeho ekonoma Pavla Kohouta (prosim, ne ten svazak z padesatych let). Vysla v roce 2012. Rozebira priciny problemu a navrhuje upravu systemu vedeni statu. Podivejte se do teto knihy. Jiste mnoho dobrych myslenek prijde ve vasi mysli na svet. Ja jsem pro primou demokracii! Chci volit, at poslance, senatora ci prezidenta, jako jedince. Osobu, kterou mohu po zvoleni kontrolovat, diskutovat s ni o moznych variantach, jak ruzne problemy resit atd!

A co hlavni. Po skonceni jeho volebniho mandatu, mohu jej, jako meho cinitele ohodnotit, a bude-li kandidovat do dalsiho volebniho obdobi, mohu zvazit zda je to ten spravny muj kandidat a nebo neni. Jeho clenstvi v jakekoliv strane, mi dava jen pohled na jeho politicke smysleni. Nic vic. Mate-li zajem o moji "amatersky" pohled na usporadani vedeni statu, jsem ochoten vam ten pohled poslat. Jen to naznacte pod timto prispevkem.

1 0
možnosti

To chtějí všichni ;-), problém je že valná část občanů proto nechce vlastně nic dělat maximálně jít k volbám ... . S tím bohužel nic nenaděláte, potřeba je začít dole a lidi si musí uvědomit jaký má dopad na ně, když tomu nechají volnou ruku. Zkrátka situace ve státě si musí "vychovat" občana, tak aby byl aktivní. Strany mají členskou základnu a navíc začít se má a je dobré ve své obci a umět motivovat lidi věci řešit, spojit se komunikovat, vytvořit elektronickou platformu a vystoupit na krajskou a nakonec státní úroveň. Minulost nám říká byla zde totalita, tedy již  žádná historická zkušenost z demokracii, hodnotami pravice a levicové hodnoty byly defraudovány a občanské hodnoty předmětem manipulace od Jiskřiček po svazáky.

0 1
možnosti