Radek Čelechovský

Církevní restituce a církev

28. 12. 2013 12:36:30
Když vznikalo křesťanství, neexistovala žádná organizovaná víra v podobě církve. Lidé věřící v Ježíše Krista byli považováni za zločince. Časem se však okolnosti měnily a z náboženství zakázaného bylo náboženství preferované. Vznikla organizovaná víra. Podle některých názorů je organizovaná víra totéž jako organizovaný zločin. Jako organizovaná skupina začala církev shromažďovat obrovský majetek. Nehoráznost, jakou to dělala, rozpoutala v Českých zemích husitskou revoluci. Byl to Jan Hus, který poukazoval na to, že podstatou víry a tedy i církve je láska a skromnost nikoli strach a majetnictví.
Tomu říkám výhodný obchod...
Tomu říkám výhodný obchod...

Je dobrou otázkou jak se stala církev bohatou. Kde vzala všechny ty pozemky, budovy, chrámy plné zlata? Snad každému s alespoň základní znalostí historie se vybaví pojem inkvizice. Temná doba v dějinách lidstva, ve které byla zničena podstatná část odborné literatury a ve které byly upáleny pro směšné obvinění z kacířství tisíce lidí. I mistra Jana Husa konec konců upálili v Kostnici.

V těchhto dobách taky církev dle mého názoru nejvíce zbohatla. Důležité je tedy zeptat se: Má církev nárok na majetek získaný takto nemorálním způsobem?

Podle vlády Petra Nečase, která je díky bohu již za námi, ano. Ani se nedivím protože morální úroveň nejen této vlády ale i mnoha předchozích, je tak špatná jak je špatná celá církevní restituce. Odborníci marně poukazovali na rizika spočívající v v rozsahu majetku, kterého se to dotkne. Dnes už víme, že restituce se dotýká i budov na Pražském hradě a taky víme že církev neváhala ani chviličku a okamžitě podala žádost o jejich navrácení.

Restituce má jistá omezení. Je zde zakotvena výjimka vztahující se na majetek zabavený na základě Benešových Dekretů. Taky nelze žádat o majetek zabavený před rokem 1948. No dobře, ale majetek zabavený komunisty byl získán jak?

Pokud bych souhlasil s navrácením majetku církvi, tak jedině v případě, že církev prokáže nabytí morálně čistým způsobem. O tom, že toho bude schopna silně pochybuji a jestli ano, ať je jí takový majetek vrácen. Aby ale stát vracel církvi majetek tak, že jej bude finančně kompenzovat, je nehorázné a nemohu s tím souhlasit.

Jsem v podstatě věřící člověk a mám k duchovním otázkám svůj postoj, který považuji za vlastní a který mi žádná církev nevnutila. Přesto nebo právě proto s restitucí nesouhlasím. Myslím si totiž že je v rozporu s podstatou víry. Podstatou víry není pravidelná návštěva nedělních mší ale přijetí Ježíše Krista a jeho učení. Sama církev o sobě tvrdí že je církví Ježíšovou ale pochybuju, že on si to taky myslí. Jestli se na ten bordel dívá, tak i syn stvořitelův skřípe zubama.

Jsem opravdu zvědavý, jak to celé dopadne. Doufejme, že zdravý rozum zvítězí a že nebudeme muset vracet majetek církvi, největšímu vlastníkovi nemovitostí na světě, který začínal stejně jako Bill Gates od nuly...

Autor: Radek Čelechovský | karma: 31.71 | přečteno: 1663 ×
Poslední články autora