Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlikvidujeme chovy a zdražíme maso

Před rokem jsem psal článek ve kterém jsem tvrdil, že vstupem do EU utrpěla zemědělská a živočišná výroba rány, ze kterých se nevzpamatovalo ani jedno odvětví dodnes. Tím, že se do ČR nahrnuly obchodní řetězce s laciným nekvalitním zbožím kterému se nedalo cenově konkurovat postupně přicházeli tuzemští výrobci potravin o zisk a zkrachovali. Ti, kteří přežili to neměli a nemají lehké. Na hranici životaschopnosti je dnes snad každý zemědělec v zemi. Nejde jen o řetězce, jsou tady i další klacky, které pod nohy vhazuje stát a Brusel v podobě různých regulací, norem, předpisů, daní a nesmyslů které stojí pouze a jen peníze.

Tento pohled je již minulostí. Dnes je na místě obilí řepka.

V takové situaci je potom jasné to, že se zdraží maso, že roste cena potravin. Je to taková ekonomická finta. Nejdříve ovládnete trh a nastavíte likvidační ceny pro zdejší výrobce. Až je zlikvidujete, můžete  cenu zvyšovat. Toho jsme svědky dnes, kdy je plánováno zdražení vepřového o 14%, mléčných výrobků. Vzhledem k nepříznivému počasí se k tomu přidá taky pečivo a další potraviny. Zdraží se benzín, zdraží se energie i plyn a teď mi řekněte kde na to má takový deset let ožebračovaný český zemědělec brát peníze?

Domácností se to dotkne nejvíc ale vládě je to jedno, plánuje zvýšení DPH. Zdražování energie se pak projeví v hospodářském výsledku ČEZU, Eonu a dalších v podobě tučného zisku. Ještě se tím jak jsou dobří budou v médiích drze chlubit. Právě oni budou zřejmě brzy jedinou firmou v zemi která vykazuje zisk. Co na tom, že národ bude utahovat opasky. Když na to nemáš, odstřihneme tě, to jediné by nám vzkázali akcionáři.

V prohlubující se krizi je opět jediným východiskem levnější a dostupnější energie. Tu mohou dát nové technologie. Stát však na vědu a výzkum přispívá mizerné 1% z HDP a to ještě kdoví jestli. Namísto toho, aby byly podporovány projekty mající za cíl člověka zbavit závislosti na ropě se tady pěstuje řepka a z ní se draze vyrábí motorová nafta. Pak se nelze divit, že nás čeká zdražování potravin. Na polích, kde se před 20 lety pěstovaly dnes smrdí to žluté svinstvo a polovina světa je hladová. 

Jedině řepka se totiž zemědělcům díky podpoře státu vyplácí. Potraviny ale nikoho ve vládě, kde je měsíční plat několikanásobkem průměrné mzdy, nezajímají. Pánové už dávno nevědí, jak se žije občanům. 

Naopak dobře to ví samotní občané kteří ovšem mají pocit, že jsou v bezvýchodné situaci a padá na ně deprese. deprimovaní a bombardováni složenkami se mnozí snaží zbytečně najít práci. A když ji najdou, Výplatu uvidí až za měsíc minimálně. Za co budou těch 5 týdnů nikoho ve spoustě firem nezajímá.

Kdybych měl použít ta správná slova, řekl bych bezohlednost a beznaděj. Bezohlednost těch nahoře a beznaděj těch dole zvyšují napětí ve společnosti. Lidi v beznaději se stávají bezohlednými taky a roste agresivita a trestná činnost. 

Kdyby se změnil přístup lidstva k vědě, mohlo být dávno po problémech. Současný svět ale problémy potřebuje a tak si je pěstuje. Pěstujeme si ropáckou společnost kde je vše přepočítáváno na peníze a soucit je považován za slabost. Soucit v byznisu neexistuje, soucit vás v tomto světě zničí. Proto ti bezcitní řídí svět a lidi ztrácejí cit aby v bezcitném světě mohli přežít. 

pokud lidstvo má šanci, budeme muset změnit přístup ke spoustě věcí ale především budeme muset změnit sami sebe. Přestat ignorovat svět okolo a přijat kolektivní zodpovědnost. S kolektivní zodpovědností za svět okolo sebe přichází otázka jak ten svět uděláme lepší. S otázkami většinou přicházejí i odpovědi zvláště pokud pracujeme v týmu a pro tým. 

Dnešní svět je založený na tom umět vysát někoho jiného. Zapoměli jsme co to je pomáhat a všichni chceme pouze brát. Tak to nejde a takový by podle mě svět neměl být. Jistě je mezi čtenáři spousta těch, které trápí měsíční platby za energie, cena benzínu, cena potravin a všeho možného a ptáte se jestli by to všechno šlo i jinak.

Stačí se zamyslet co by se stalo kdyby měl svět nevyčerpatelné zásoby energie. Nebo alespoň nějakou věc, co umí vyrobit elektřinu, je jednoduchá, má dlouhou životnost a dobrou účinost. Přitom by nestála moc, řekněme 20 000 Kč. S takovou věcičkou by se domácnost zbavila nutnosti platit drahou energii ale je tu jeden problém. Naštve to majitele ČEZu a podobných společností po celém světě. Proto asi žádné takové zařízení nikdo nevyrábí. Kdo má peníze má i moc a kdo má moc si ji chce udržet. Zbytek si každý domyslí sám. Jak asi dopadne dobrodinec mající takovou technologii a prostředky ve světě který řídí obludný kartel energetických a naftařských korporací? 

To ale ještě neznamená že jsme ztraceni. Ztracen je pouze ten který nehledá cestu. A ruku na srdce - kdo tu cestu ven hledá? proto žádná není ale kdyby o změnu usilovali všichni, musela by nastat. Zatím jsme spokojeni třeba že se utápíme v dluzích. A to není dobré...

Autor: Radek Čelechovský | čtvrtek 11.10.2012 18:35 | karma článku: 30,00 | přečteno: 1823x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter