Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše medicína versus Ájurvéda

Musím se smát všem lékařům západní medicíny, kteří nejsou ničím jiným než obchodníky pracujícími pro farmaceutický průmysl. Jejich výsledky jsou jistě v mnoha oblastech úžasné a medicína se má čím chlubit. Je tu ale taky spousta případů, které jsou pro naši medicínu ostudné a často nejsou ničím jiným než vedlejšími účinky léčiv, které pravidelně užíváme protože nám bylo řečeno, že je to důležité. Typickým příkladem je léčba kardiovaskulárních chorob, kdy je vám naordinováno po operaci deset tablet 5 různých léků na doživotí. Nevím ale mám takový dojem, že to má časem spíše devastační účinky a život to zkrátí.

Kardiovaskulární choroby se staly velkým byznisem a takových bychom našli v moderní medicíně spousty. Ájurvéda učí, že pokud je medicína dělaná pouze pro peníze je to jen mrhání časem. V naší společnosti je to až absurdní, že? Přitom ale cítíme, že je to pravda, jakkoli se tomu bráníme.

Naše zdraví je předmětem zájmu spousty nechutně bohatých lidí kteří zbohatli na naší nemoci. Proč by nás chtěli skutečně vyléčit? O morální bezúhonosti těchto firem není pochyb když se ukáže, že ve svých laboratořích místo studování života pěstují doslova smrt v podobě zmutovaných virů. Když ne zrovna to, jsou tu laboratoře plné týraných zvířat. Nejsou to jen o farmaceutické ale i o kosmetické giganty, kde ročně utýrají desítky tisíc zvířat, mezi nimiž jsou i primáti.

Jak může z tohoto zla vzejít něco dobrého? Vše je pro peníze, primární zdroj zla na této planetě. Bohužel však bez nich se dnes společnost neobejde. Nejsou to přece peníze, co v nás probouzejí zlé osobnosti. Jsme to my sami, duševně zpustlí a bez víry, co dávají průchod zlu ve všech podobách. Duchovně vyspělá bytost se nikdy neuchyluje k násilí, netoleranci a ke zlu všeobecně.

Pokud ale už u vzniku toho, co má pomáhat je tolik utrpení, bude se to utrpení jistě šířit dál, protože tak jako každá energie ani tohle nezanikne a pouze se transformuje dál v jiné formy. Proto je to dnes všechno tak diskutabilní a vše je obhajitelné stejně jako zpochybnitelné.

Je naše medicína opravdu tak dobrá nebo je to pouze dobrý byznis? Bohužel je to dobrý byznis a jako takový si musí pěstovat svoje zdroje příjmu. A těmi jsme my, resp. naše nemoci. Zdraví lidi jsou pro ně málo lukrativní a když už pomohou lékem proti něčemu, časem se jeho stálým užíváním pravděpodobně objeví něco jiného. Ale nebojte, na to už je lék taky.

Smutná ironie viďte. Z ironie se stane tragédie, když postavíme naši moderní medicínu plnou špičkového drahého vybavení a léčiv do kontrastu s Ájurvédou, která nic z toho nemá. Zato se ale může pochlubit tisíci let úspěšné praxe.

Pro ty z Vás, kteří netuší co to Ájurvéda je, doporučuji stejnojmenný dokument v češtině, který mě motivoval k napsání tohoto článku. Musím se smutně pousmát nad tím, kam směřuje veškerá lidská činnost, která se smršťuje čím dál více jen na bezduchou honbu za penězi.

Kdyby v medicíně nešlo o zdraví nás všech, bylo by to divadlem k popukání. Pochopitelně ale o zdraví nás všech jde.

Neznám názory odborníků naší medicíny,  ale nedivil bych se kdyby byly typu že Ájurvéda je něco jako exorcismus, šarlatánství a podvod, což může být buďto vinou neinformovaných nebo dezinformovaných lidí. Málokdo z těch co znají skutečnou sílu této staré nauky si dovolí o ní pochybovat. Ti co to opravdu umí jsou v porovnání s našimi doktory skuteční léčitelé.

Kdybych měl přirovnat mistra Ájurvédy třeba k autu, tak náš lékař by jako škodovka 120 konkuroval sporťáku od Porsche. Je smutné, že naše medicína je všeobecně k výsledkům jiných medicín slepá. Často to vypadá, že spíše než pro naše zdraví pracuje celý ten systém pro farmaceutické společnosti, kterým tak plynou obrovské zisky. Z nich pak sponzorují svoje nejlepší dealery, pardon vlastně doktory.

Mezi našimi lékaři je spousta dobrých lidí, kteří jen mají špatné vzdělání. Vysoká škola je zasvětila do produkce firem od kterých nyní berou léky, ale o tom že existují i jiné metody se na VŠ neučí, a to je hrubý nedostatek, kterým trpí nejen medicína ale věda všeobecně.

Vše, co nezapadá do přijatého modelu, se vyštípe ven, protože by to ohrozilo celý koncept a toho se odborníci nejvíce děsí, budování nového konceptu. Protože se jiné metody nevnucují tak jako komerce, je jednoduché je vyšoupnout ven a dělat že neexistují.

Mistři, kteří se touto metodou zabývají, za sebou mají spousty případů vyléčené rakoviny, kardiovaskulárních chorob, očních chorob a spolu s dharmou věnující se především pohybovému ústrojí tvoří ucelenou nauku o našem zdraví. Tyto i další nauky mistři předávají vybraným žákům a svým potomkům jako dědictví. Jsou to osvícení lidé a svoje studenty si vybírají na základě morálních kritérií. Před zahájením výuky žáka podrobují zkoumání jeho osobnosti.

Potom je student seznamován s tím, z čeho je tělo složeno, jaké obsahuje základní prvky a co je příčinou vzniku onemocnění. Tu vidí v nerovnováze tří elementů (dóš), které tvoří naše tělo. diagnóza se provádí kontrolou tepu těchto dóš v zápěstí a v prstech na ruce.

Pro nás to může vypadat absurdně ale běda těm, co soudí něco co nechápou. Může to znít jako jednoduchá věc, ale už první slova mistra Svámíjiho, kterého najdete v dokumentu hned na začátku, vám prozradí, že je to velmi vzdělaný člověk. Nemusíme chápat jeho vzdělání, ale musíme uznat jeho výsledky, kterými se může pochlubit.

Je určitě mnoho takových, co si na mistry jen hrají, ale teď se bavím o těch, kteří to skutečně umí a i když je jich málo, jsou jejich výsledky naprosto úžasné a neměli bychom je přehlížet. Tato pro nás nepochopitelná medicína je tisíci let prověřená a ve spojení s naší medicínou by byla podle slov mistra přínosem pro miliony lidí.

Věřím, že nebude trvat dlouho a vše se změní k lepšímu s příchodem nových inteligentních lidí, kteří budou otevřeni novým věcem a budou morárně na takové úrovni, že neklesnou k jednoduchému obchodování s léky když uvidí dobré výsledky jinde. Mezi lékaři je přece vůle pomáhat.

Problém vidím v tom, že se v systému najdou vzdělaní zaprodanci, co ze své pozice ovlivní úsudek tisíců odborníků, kteří nemají čas ani prostředky na to si ověřovat všechny závěry, které tito lidé publikují ve studiích účinků léčiv. V dobré víře pak lékař píše pacientovi léky na všechno a myslí si, že tím lidem pomáhá. Lékaři jsou podvedeni, stejně jako jsou podvedeni jejich pacienti, kteří to poctivě polykají a pomalu zadělávají na jiný problém, který už naštěstí doktoři taky umí léčit.

Autor: Radek Čelechovský | pondělí 19.3.2012 22:18 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1368x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter