Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atomová elektrárna jako obří rychlovarná konvice?

Japonská katastrofa je tou nejhorší katastrofou v novodobé historii a ukázala jakou tendenci bude mit vývoj klimatu a co nás čeká. Jistě nás Čechy tsunami nepostihne stejně jako zemětřesení, to ale neznamená, že bychom měli být vůči osudu desítek tisíců Japonců lhostejní. Japonské kultuře jsem vždycky fandil pro jejich preciznost, technologickou i duchovní vyspělost a úžasnou filozofii. Teď je země v troskách a otřásá se pořád znovu a znovu. Míra toho jak moc jsou události v japonsku tragické, se slovy ani nedá vyjádřit.

I v tyto těžké okamžiky se ukazuje ohromná sebekázeň tamních obyvatel, v našich končinách nevídaná a úctyhodná. Já osobně smekám...

Do dějin se tahle událost zapíše nejen smrtí mnoha tísíců lidí ale taky jadernou havárií, při které se ukázalo jak pošetilé je domnívat se, že je něco nezničitelné. Kdyby jsme analogicky převedli Fukušimskou elektrárnu na auto, byl by to luxusní sedan za 2 miliony. Temelín by vedle něj vypadal jako bouraný oltcit. Proto asi v blízké době zazní spousta názorů na jadernou energetiku a její vývoj. Asi to nebude nakonec zdroj 21 století protože se ukazuje, že je to zdroj dost nestabilní a velmi nebezpečný i poté, co je odstaven z provozu. Nebezpečný proto, že i potom je nutné reaktor ochlazovat a to dost rapidně, protože štěpná reakce nadále pozvolna běží s klesající tendencí. Pokud všechno uchladíme, je to ok, pokud ale selže chladící okruh, je to problém jako prase.

Aby bylo jasno, atomová elektrárna není nic jiného než nebezpečná rychlovarná konvice, která zahřívá vodu aby vznikla pára která pohání turbínu. Není to samotná štěpná reakce, která uvolňuje elektřinu, štěpením se tu jen vyrábí rychle teplo pro pohon parních turbín. Myslím, že tohle hodně lidí neví a mění to pohled na celou koncepci atomové elektrárny. Bohužel pokrok v odvětví energetiky není asi žádoucí.

Kdyby se do práce zapojilo tolik odborníků, co musí řídit jednu JE a zaměřily by svoje mozky na detailní rozpracování současných konvenčních technologií a Odtajnily se materiály, které v současnosti podle mnohých náznaků vlády k tomuto tématu mají, Jistě by změnili do deseti let pohled na elektřinu jako takovou. Kdyby dnes žil Nikola tesla, který rozpracoval mnoho dnes zesměšňovaných nebo zapomenutých technologií, tak by asi plakal. Přitom distribuční síť je jeho vynález stejně jako indukční motor nebo elektrické zapalování automobilu. Jeho vynálezy jsou vesměs nadčasové a slouží dodnes. Až na vynálezy související s dramatickým zjednodušením výroby elektřiny. Je snad pravdou, že geniální věci bývají jednoduché a Teslova práce je prostě geniální a stojí za oživení. vynalezl dálkově ovládánou loď na počátku 20. století,  což je přece úžasné, nemyslíte?

Bohužel 2. světová válka pohřbila většinu jeho práce a následná studená válka zapřičinila utajení spousty technologií, které ze strategických duvodů tají vláda USA dodnes. O pokročilosti takové technologie si lze udělat obrázek, když se racionálně zamyslíme například nad fenoménem UFO. Jak jinak se dá vysvětlit jeho výskyt nad amerikým vnitrozemím v poválečném období než tím, že armáda USA rozvinula možná teslovy a možná zabavené nacistické technologie, kterými Hitler na sklonku války vyhrožoval. Nevěřím, že jde o nějaké mimozemské lodě, které by tím, že se pohybují tak nízko v obydlené oblasti zbytečně riskovaly. Při míře technické vyspělosti by snad disponovali i pozorovací technologií která by jim obdobný průzkum umožnila na mnohem bezpečnější vzdálenost.

Podstatné je jádro celého problému a to je brždění technologického pokroku z ekonomických nebo strategických důvodů. Nazývejte mne bláznem ale já tvrdím, že UFO je původně nacistická tajná zbraň, kterou už ale Hitler nedokončil a dokončili ji američani. Dnes je nutné spálit hektolitry vsokooktanového benzínu aby se letadla dala do pohybu, konstrukce letadel je dnes založena na vztlakové síle kolem křídel proudícího vzduchu a to není jen tak. chce to energii,  aby nám letadlo odlepilo svá kola od země a hlavně to chce dokonallou aerodynamiku konstrukce. UFO se podle očitých svědků pohybuje velmi ladně a je evidentní, že technologie dosahuje letu zcela novým způsobem a pracuje s polem které působí proti gravitačnímu poli země. Pokrok, kterého by se dosáhlo v dopravě při komerčním uplatnění takové technologie je nedozírný, není ale strategicky žádoucí.

Stejného pokroku mohlo být v historii dosaženo mnohokrát i v energetice a dnes jsme v situaci, kdy se nám naše stagnace kvůli ziskům hrubě vrátí. Začíná to už paradoxem solární energie, kdy je takto vyrobená elektřina navzdory faktu, že panel jen stojí na slunci a potřebuje pro svou činnost minimální obsluhu, tou nejdražší na trhu vůbec. Není to selhání systému jako takového? Já tvrdím určitě ano.

Strávil jsem poslední roky studiem převážně anglické literatury zabývající se konvenčními technologiemi výroby elektřiny a jsem přesvědčen, že bychom se mohli obejít jak bez jaderných, tak i tepelných elektráren stejně jako od benzínových a naftových pohonů do 10 let, kdyby tu ovšem k takovému výzkumu byl prostor a potřebné prostředky, které jsou raději prohýřeny tak, aby se obloukem dostaly do kapes politiků. Češi jsou velmi vynalézavý národ, ale je taky dost nedůvěřivý. Už je mi jasné, jak se do mne opřou v diskusi všichni pseudoodborníci, kteří teoretizují raději nad tím, proč něco nejde aniž si to ověří, a vycházejí jen ze známých faktů. Není ale podstatou skutečného objevu právě ono zjištění zcela nečekaných souvislostí, které někdy mění pohled na celou problematiku?

Koho technologie zajímá a netrpí onou tupozrakostí, tady jsou ti nejdiskutovanější v oblasti:

Bruce Perreault, John Bedini, Tom Bearden, Edvin Vincent Gray,Perenděv, Nikola Tesla a další...Je přece jasné, že i kdyby byla jen třetina jejich práce přínosná, stojí za to ji znovu prozkoumat s cílem levnější a čisté energie pro všechny. Nesmíme tolerovat dnes běžnou skutečnost, že  technologie, které by byly levné a účiné jsou nežádoucí.

Kdo z Vás by chtěl auto na elektřinu?a kolik jich v současnosti je v nabídce? Odpověď 0 ks. Nabízí se tedy otázka, jak je to vůbec možné, když poptávka by byla velká, cena by se rychle snižovala a přesto nic nenaznačuje sériovou výrobu takových vozů. Místo toho se dělají auta na ten nejdražší pohon, jehož výroba znamená neustálé bilancování s cenou ropy za barel. Nesmyslným tempem zbytečně drancujeme přírodní zdroje a v 21 století si přitápíme v kamnech jako barbaři. Kdyby v 60. letech někdo prohlásil, že v roce 2011 se bude topit dřevem v kamnech, považovali by ho okamžitě za blázna.

Nikola Tesla jednoho dne pronesl: "Věda je jen perverzí, pokud jejím nejvyšším cílem není lepší lidstvo."

Jako vždy věděl, o čem mluví a lze to pozorovat na dnešním trhu, kde se chrlí PDA, notebooky, netbooky, HDTV - úchylné hitech věci a přitom jediný cíl toho všeho není pohodlnější život, ale vytáhnout z nás prachy. Pozlátko, se kterým jsou tyto výrobky prodávány, mluví za vše a nadšenec do těchto věcí je tak trochu perverzní, ne?

Přitom kvůli drahé energii a zdrojům polovina světa žije v chudobě a řítíme se do další války. Nejhorší je ale fakt, že se tomu dá zabránit, raději se však pobijem, což může být smutný konec západní civilizace. Ta hranice je dnes opět dost tenká a nikdo neodhadne, kam přesně se dá ještě zajít, napětí však roste. Instinktivně mnozí z nás cítí, že se blíží něco velkého, já tedy ano. A nebude to nic příjemného. Předzvěsti jako Japonsko a Libye jen potvrzují tuhle předtuchu. Složme zbraně a zapojme hlavy, jedině tak se ještě dá něco zachránit. Soustřeďme se na pokrok a nebojujme pořád proti sobě. Zahoďme předsudky ať můžeme najít společné cíle, ne sporné body. Ty jsou stejně jako ty shodné body vždy k dispozici a musíme si vybrat. Vydrancovat svět a zničit se v boji o poslední zdroje nebo zachovat svět obyvatelný  i dalším generacím, co přijdou po nás?

 

Autor: Radek Čelechovský | neděle 20.3.2011 23:59 | karma článku: 26,59 | přečteno: 5064x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter