Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

legalizace marihuany pro lékařskou, osobní a komerční potřebu

Legální marihuana, téma které rozhýbe každoročně vášnivou diskusi a téma, které by mělo konečně být vyřešeno. Pokusím se v tomto článku napsat zákon, který by mohl konopnou otázku jasně vymezit. na základě podmětů z diskuse jsem jej maličko doplnil.

vymezení legálního pěstování marihuany pro osobní spotřebu

§1 Pěstitel je osoba starší 18 let. která vyrobí jakoukoli formu marihuany ke kouření, tj sušené rostliny konopí s vyšším, než mezním obsahem THC. Mezní hranice THC v  technickém konopí  je max 0,7% THC v rostlině.

§2 Pěstování technického konopí není ředmětem tohoto zákona a upravují ho zvláštní předpisy.

§3 Pěstitel a spolupěstitelé můžou najednou pěstovat a sušit maximálně 3 aktivní rostliny (rostliny s aktivním obsahem THC). Stejně tak smí zpracovávat na aktivní produkty* nejvýše 3  rostliny. Pěstitelé nesmí svoje rostliny nebo aktivní produkty slučovat jako společný majetek a  nemohou zakládat jakákoli spolčení, která by vedla ke slučování produktů a rostlin jejich členů a vedla ke shromažďování aktivních konopných produktů na jednom místě. Pěstitel smí na adrese trvalého pobytu pěstovat současně nejvýše 3  rostliny.

§4 Pokud má pěstitel přechodné bydliště, může současně na trvalém a přechodném bydlišti pěstovat dohmady maximálně 3 rostliny.

§5 Sušené konopí nebo výrobky obsahující aktivní látky (aktivní produkty) vyrobené pěstitelem je možné užít k vlastní spotřebě pouze samotným pěstitelem nebo kteroukoli osobou se stejnou adresou trvalého bydliště, pokud se prokáže, že na této adrese skutečně je k zastižení a žije s pěstitelem ve společné domácnosti. Stejně tak je dovoleno konzumovat zásobu blízkými osobami pěstitele, ale pouze pod podmínkou, že jsou starší 18 let a že pěstitel nevyžaduje finační nebo jiný prospěch za poskytnutou konopnou látku.

§6 Pokud je policii dán pomět k prošetření manipulace a zacházení s vyrobenou marihuanou a aktivními produkty, je policie povinna věc řádně prověřit a příp. provést další kroky vedoucí k usvědčení osob podezřelých  z protiprávního nakládání s aktivními produkty.

§7 Pěstitel, který marihuanu sám užívá a nepřekračuje hranici 3 rostlin, je oprávněný konzument a nesmí být v souvislosti s vlastní konzumací a pěstováním trestně stíhán. Osoba žijící s pěstitelem ve společné domácnosti, je spolupěstitel a má spolu s pěstitelem společnou úrodu.

§8 Pěstitel a osoby ve společné domácnosti (spolupěstitelé) mají zakázáno aktivní produkty tvořící zásobu jakýmkoli způsobem poskytnout osobám za účelem výdělku nebo jiného hmotného prospěchu.

§9 Prodej nebo požadování protislužeb vedoucích k prospěchu pěstitele nebo spolupěstitelů je bez platného povolení k výrobě a prodeji  konopných produktů s obsahem aktivních látek trestný čin nedovoleného prodeje a držení konopných látek s aktivním obsahem.

 

Komerční vymezení výroby a distribuce marihuany

§1 Komerční Pěstitel - Ten který rostliny a aktivní konopné produkty na základě povolení vyrábí a dále distribuuje
komerční spolupěstitelé - Osoby stanovené v kolektivní nebo jiné smlouvě  jako podílníci které nemusí mít povolení a nechávají za sebe jednat komerčního pěstitele.

§2 prodej osobám mladším 18 let je zakázán a pokutován až 200.000,- kč pokutou.

§3 Prodej a distribuci aktivních produktů, stejně jako pěstování a skladování většího množství aktivních rostlin lze provozovat pouze na základě povolení k výrobě a prodeji  konopných produktů s obsahem aktivních látek. Vydává jej okresní soud, který věc na podmět žadatele posuzuje.  Distribuci a výrobu lékařské marihuany upravují zvláštní předpisy. Lékařská marihuana není předmětem tohoto zakona.

§4Z prodané marihuany musí prodejce odvádět stejné Procentní sazby spotřební daně a DPH, jako u alkoholu a cigaret.

§5 komerční Pěstitel a spolupěstitelé dohlíží na aktuální stav vydaných povolení a včas zajistí jejich případné obnovení.

§6 Komerční výrobci jsou povinni o pěstované a vyrobené marihuaně, stejně jako o aktivních produktech,  vést přehlednou evidenci a tu po dobu 5 let řádně archivovat. Provoz musí splňovat normy dle platných směrnic pro speciální rostlinářské a zemědělské provozy se zvýšeným rizikem požáru.

§7 Prodej konopných produktů lze provozovat jen v místech označených logem listu konopí, s nápisem legální provoz, která má předepsanou grafickou formu s ochranými znaky a unikátním kódem. vydá ji živnostenský úřad na základě povolení k výrobě a prodeji konopných produktů s obsahem aktivních látek.

§8 Pokud pěstitel nemá platné povolení k výrobě a prodeji konopných produktů s obsahem aktivních látek, nesmí s vypěstovaným  nebo vyrobeným aktivním produktem nijak obchodovat nebo manipulovat. Pokud bez povolení provozuje obchodní činnost, je obviněn z trestných činů nedovoleného prodeje a držení konopných látek  a z nedovoleného obohacování.

 

Pravidla pro výrobu a distribuci lékařských konopných léčiv s obsahem aktivních látek

1 Konopí a produkty z konopí, které jsou určeny pro lékařské využití, nepodléhají zatížení spotřební daní a jejich cena nemusí odpovídat tržní ceně. konopná léčiva podléhají kontrolám v ústavu pro testování a kontrolu léčiv.

Pěstírnu musí schválit česká lékařská komora. podléhá přísným hygienickým normám platným pro provoz speciální farmaceutické výroby.

Provozní a organizační plán farmaceutické konopné výroby je upraven ve zvláštních předpisech pro provozy pětíren konopí pro lékařské účely.

Evidence o vyrobených produktech se musí archivovat 10 let.

Lékařské konopné produkty jsou vydávány v lékárnách pouze na lékařský předpis a platí stejné regulační poplatky jako u jiných léčiv. Volný prodej je zakázán.

konopí pro lékařské účely smí vyrábět certifikovaná organizace, která je výhradním výrobcem a distributorem konopných aktivních léčiv pro daný územní celek. Na výhradní pěstitelskou organizaci Je nutné pořádat výběrové řízení vypisované ministerstvem zdravotnictví.

Provoz pro lékařskou marihuanu nesmí s konopným produktem ani samotným konopím obchodovat na komerčním trhu. Komerční výroba a distribuce nejsou předmětem tohoto zákona a jsou upraveny jiným zákonem.

Provozy lékařského a komerčního zpracování konopí nelze provozovat současně na jedné adrese. Komerční výrobce nesmí provozovat lékařskou výrobu kvůli možnému střetu zájmů. Výběrového řízení se nebudou moci účastnit komerční zpracovatelé konopí. stejně tak ani lékařská výroba nesmí vstupovat do komerčního sektoru.

pojmy:

aktivní produkt-konopí nebo výrobek z konopí s účinnou aktivní látkou THC, který vyvolává typické ůčinky marihuany

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Čelechovský | sobota 11.9.2010 1:07 | karma článku: 14,16 | přečteno: 4015x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2140x
web counter